Lyftkörkort !

Körkortet är ett intyg att vi fått ta del av hur en lyft funkar. Inget avlagt prov alltså.
Vi fick lite teori allmänt om lyftar till att börja med. Hur man ska hjälpa brukarna. Viktigt att rapportera till terapeuten om de blivit förändringar av  allmäntillståndet, vikt bl.a. Storleken på lyftselen kan behöva ändras, en helt annan typ av sele kan också va nödvändig. Det måste kännas bra och bekvämt för brukaren att bli förflyttad i en lyft.
Det va jättebra att få prova på själv som hjälpare att bli lyft också. De ska ja säga att de va inget skönt att bli de. Gjorde ont både här och där. Sitter inte selen rätt, är de hur obekvämt som hellst.
Förstår alla brukare att de kan va rädda och osäkra framför all i början.
 
Mycket viktigt att vi som hjälpare är säkra på va vi gör, och framför allt gör lika. Är medvetna on vad som kan hända ifall vi gör fel. Selens öglor kan ramla av bygeln om de inte sitter på rätt. Brukare har rasat i golvet och avlidit. Detta är ju fruktansvärt. Detta skulle man inte kunna leva med tror jag om de skulle hända mig.
Vi tog upp i gruppen om man måste vara 2 vid detta. De är ingen lag på de, men ledarna skulle ta upp de högre upp om det inte skulle skrivas in i förhållningordern för förflyttning med lyftar att de skulle vara så här i kommunen i alla fall. Jag vet att på mitt jobb är många så DUKTIGA att de tar brukare ensamma. Jag har nästan aldrig gjort de själv om inte brukaren vatt klar och redig kunnat, hjälpa till så gott den kunnat. Tagit de väldigt lugnt kollat och kollat att jag gjort rätt innan jag gjort lyftet.  Hoppas det skrivs in att vi ska vara två, för många av oss är inte duktiga utan är redan i dag två.
Hemtjänsten och hos de som har personlga assistenter kunde de va lite annat för. De jobbar ju ofta ensamma hemma hos brukare. Brukaren kanske kunde gjöra mycket själv, med lite hjälp att få dit selen å sen göra lyftet med hjälp och stöttning av oss.


Vi fick prova både taklyftar och mobila ( golv ) lyftar. På mitt jobb har vi bara taklyftar. Har en i reserv som vi kan ta till om någon ramlat i allmänna utrymmen eller att någon taklyft strejkar. Lite mer att tänka på vid en sån förflyttning. 
Ligger nån på golvet, att man tänker på att hålla huvudet vid själva lyftet.  Även se till att de inte slår i pelaren på lyften.

En mycket lärorik eftermiddag.
Tur att denna kurs blev av i år. Står i tidningen idag att under 2009 och 2010 ska det sparas 15 millijoner. Fattar inte hur de ska gå till, men de styrande har väll koll. Bara de inte går ut över alla äldre som ska ha hjälp både i hemmet och på boenden. De som betalat skatt i alla år för att kunna ha en bra ålderdom. Få den hjälp de kan behöva i vått och tort.

Tjingeling för denna gång


Kommentarer
Postat av: Meuf

Hej, vi är två tjejer som nyss startat eget Uf-företag.Kika gärna in på våran blogg!MVH Marlen & Elin

2008-11-14 @ 10:16:57
URL: http://meuf.blogg.se/
Postat av: Kattis

Hallå!

Ha det lördagshärligt!

KRAM

2008-11-15 @ 18:06:30
URL: http://kattis11.blogg.se/
Postat av: Kattis

Hallå!

Här har det snöat idag men inget ligger kvar. Det var sockervaddstussar som kom från himlen. Härligt.

Ha en skön kväll!

KRAM

2008-11-16 @ 17:34:39
URL: http://kattis11.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0